Συχνές Ερωτήσεις
Γενική Χρήση NGS
NGDay Φωτογράφισε τι τρως
Σέρβιρε τον εαυτό σου. Τοποθέτησε το κάθε φαγητό που πρόκειται να καταναλώσεις στο πιάτο του, π.χ το κυρίως γεύμα στο πιάτο του, τη σαλάτα στο μπωλ, το τυρί κλπ. Τοποθέτησε τα πιάτα στο τραπέζι-σκέψου το σα να είσαι σε εστιατόριο και πρόκειται να σε σερβίρουν- σε επαρκή φωτισμό. Μην ξεχάσεις τα μαχαιροπήρουνα: Να βρίσκονται δίπλα στο/-α προς φωτογράφηση πιάτο-α– θυμήσου, βοηθά στην αντίληψη του μεγέθους του φαγητού. Αντί μαχαιροπήρουνων, μπορείς να βάλεις το χέρι σου. Τρόφιμα που έχουν σταθερό μέγεθος πχ φρούτα, φωτογράφησέ τα δίπλα σε κάποιο άλλο αντικείμενο (χέρι-μπρίκι κλπ)
Φωτογράφησε το σύνολο του γεύματος που πρόκειται να καταναλώσεις σε γωνία 90ο (κάθετα δηλαδή, με τον φακό ακριβώς πάνω από το/τα πιάτο/-α).
Η γωνία λήψης εξαρτάται από το περιεχόμενο του πιάτου. Ενώ η κάθετη λήψη είναι τέλεια για πιάτα με γεωμετρικό σχήμα π.χ. πίτσα, δεν αναδεικνύει τα φαγητά εκείνα που αποτελούνται από στρώματα. Σε γενικές γραμμές, ακολούθησε το ένστικτό σου και βρες τη γωνία εκείνη από την οποία το πιάτο φαίνεται πιο λαχταριστό.
• Εδώ θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 φώτο για κάθε φαγητό: 1 σε κάθετη λήψη 90ο & τουλάχιστον 1 σε πλάγια λήψη. Ίσως χρειαστούν περισσότερες από μια πλάγιες λήψεις για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
• Σε κάθε λήψη τοποθέτησε ένα σταθερό σημείο δίπλα στο φαγητό που θα φωτογραφήσεις, πχ το χέρι σου, το κινητό σου, μαχαιροπήρουνα κλπ.
Φωτογράφησε όλα τα φαγητά που θα καταναλώσεις-ακόμα και αυτά εκτός διαιτολογικού πλάνου.
NGDay Καταγραφή του τι τρως
Το να συμπληρώνεις τις ερωτήσεις σχετικά με το σνακ ή το γεύμα σου μετά το φαγητό σου βοηθά να σου δώσει καθοδήγηση για τον λόγο που έφαγες. Αυτό συμβάλλει στην αναγνώριση των συνηθειών σου και σε βοηθά να αλλάξεις μικρά πράγματα. Έτσι, αν τρως συνεχώς λόγω άγχους, προσπάθησε να βρεις κάτι να κάνεις κατά τη διάρκεια τέτοιων στιγμών. Έχεις, συνεχώς, επιθυμία να τρως σοκολάτα; Δοκίμασε να αντικαταστήσεις κάποιες μέρες τη σοκολάτα με κάτι άλλο βρίσκοντας μια πιο ισορροπημένη επιλογή.
Δώσε λίγο χρόνο, και θα μπορέσεις να χτίσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής εβδομάδα με την εβδομάδα. Στο τέλος, θα μπορέσεις να αλλάξεις τον τρόπο που τρως, τρώγοντας επειδή πεινάς ή είναι ώρα για φαγητό, βρίσκοντας γεύματα που ικανοποιούν το επίπεδο της πείνας σου ενώ παραμένουν νόστιμα! Οι μικρές κινήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη πορεία.Η καταμέτρηση θερμίδων λειτουργεί για κάποιους, αλλά όχι για όλους. Ζούμε σε μια ζωή που οι διάφορες υποχρεώσεις συχνά προκαλούν άγχος. Μην προκαλείς επιπλέον άγχος, υπολογίζοντας τις θερμίδες που καταναλώνεις! Η εμμονή με την καταμέτρηση θερμίδων έχει δείξει ότι προκαλεί αρνητική σχέση με το φαγητό για πολλούς ανθρώπους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένη σχέση με το φαγητό και διατροφικές διαταραχές
Επίσης, η ποιότητα του φαγητού σου είναι πιο σημαντική από την ποσότητα. Σκέψου αντί για ένα μικρό σακουλάκι πατατάκια, να έχεις κάποιο φρούτο ή λαχανικά. Το μικρό σακουλάκι πατατάκια έχει περίπου το ίδιο περιεχόμενο θερμίδων με το να φας κάποιες μερίδες φρούτων και/ή λαχανικών. Επειδή το φρούτο και τα λαχανικά είναι πιο θρεπτικά, θα σε κρατήσουν πλήρη για περισσότερο χρονικό διάστημα, και η διατροφική τους αξία είναι πολύ υψηλότερη από αν επιλέξεις τα πατατάκια.
Από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του NGS-plate τόσο για το διαιτολόγο όσο και για το διαιτώμενο είναι η δυνατότητα της «συνολικής εικόνας της ημέρας». Πρόκειται για έναν τρόπο ανατροφοδότησης που γίνεται από δύο-διαιτολόγο & διαιτώμενο- αλλά ο αποδέκτης είναι ένας-ο διαιτώμενος.
Ο διαιτολόγος ενημερώνεται για την πορεία σου και μπορεί να εντοπίσει τυχόν παρεμποδιστές του διατροφικού πλάνου ή συγκεκριμένες συμπεριφορές που θα τον οδηγήσουν στη δημιουργία ενός πιο εξατομικευμένου πλάνου.
Εσύ θα έχεις τη δυνατότητα να κάνεςι έναν μίνι απολογισμό της μέρας, και μέσα από μια συμπεριφοριστική προσέγγιση σου δίνεται η ευκαιρία για αυτογνωσία και προβληματισμό.
NGQuiz Αυτοαξιολόγηση Διατροφικής Συμπεριφοράς
NGDay Ο Ύπνος σου
Ο ύπνος συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, και αν αναλογιστούμε πως του «αφιερώνουμε» το 1/3 του χρόνου μας, ε ας το κάνουμε να αξίζει!
Η θέση του ύπνου στην επιβίωσή μας είναι ισάξια της τροφής και του νερού, επομένως ισχύουν οι ίδιοι κανόνες: προσοχή στην ποιότητα και την ποσότητα! Με λίγα λόγια, χρειάζεται να λαμβάνουμε ποιοτικό και επαρκή ύπνο τη σωστή στιγμή, κάθε μέρα. Παλιότερα, υπήρχε η πεποίθηση πως ο ύπνος αφορά μια παθητική κατάσταση της καθημερινότητάς μας, όμως γνωρίζουμε πια πως σημαντικές φυσιολογικές και βιολογικές λειτουργίες λαμβάνουν χώρα ενώ «εσύ κοιμάσαι».
Σκέψου το σαν κάποιος να εκμεταλλεύεται την απουσία σου και να προσπαθεί να διορθώσει τα «στραβοπατήματα» της ημέρας σου.
Ο ύπνος επηρεάζει σημαντικές πτυχές της καθημερινότητάς σου καθώς επιδρά σχεδόν σε όλους τους ιστούς επηρεάζοντας και τις αντίστοιχες λειτουργίες τους- από τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους πνεύμονες έως το μεταβολισμό, την ανοσοποίηση, την ψυχική υγεία και την ανθεκτικότητα απέναντι σε νόσους.
Η καταγραφή του ύπνου στην εφαρμογή θα βοηθήσει εσένα και τον διαιτολόγο σου να παρακολουθείτε από
κοινού τις συνήθειες ύπνου & με τον τρόπο αυτό:
• Να εντοπίσεις τυχόν παρεμποδιστές στην υιοθέτηση ενός προγράμματος ύπνου
• Να θέσεις στόχους για ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και αφύπνισης με εξατομικευμένο πλάνο με βάση τις
ανάγκες σου και τον τρόπο ζωής σου
Υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ ύπνου και διατροφής, με τρόπο που το ένα επηρεάζει/επιδρά στο άλλο. Αν δεν κοιμάσαι καλά και ποιοτικά, ακόμα και το πιο «επιτυχημένο» διατροφικό πλάνο δεν επαρκεί για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η επίδραση του ύπνου στο βάρος και στη σύσταση σώματος, φαίνεται να οφείλεται στην σύνδεση ύπνου-όρεξη-διατροφή.
Ανεπαρκής ύπνος συσχετίζεται με παχυσαρκία και τη αυξημένη περιφέρεια μέσης, σύμφωνα με μελέτες. Επίσης, φάνηκε πως η έλλειψη ύπνου οδηγεί τα άτομα σε αύξηση της κατανάλωσης τροφής -επομένως αύξησης της ενεργειακής πρόσληψης, χωρίς όμως ισοδύναμη αύξηση της ενεργειακής δαπάνης. Και το χειρότερο είναι πως τα άτομα που στερούνται ύπνου, επιλέγουν ενεργειακά πυκνά τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας.
Πίσω από αυτές τι κακές διατροφικές επιλογές φαίνεται να κρύβονται οι ορμόνες λεπτίνη και γκρελίνη, που ρυθμίζουν την όρεξη και την πείνα, η παραγωγή των οποίων απορυθμίζεται από την έλλειψη ύπνου. Άλλες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που ενδεχομένως κατευθύνουν τις τροφικές επιλογές, μπορεί επίσης να επηρεαστούν από την έλλειψη ύπνου.
Επιπλέον, ως γνωστό ο ύπνος επηρεάζει τη συγκέντρωση, τη λήψη αποφάσεων και τη διάθεση, στοιχεία που μας βοηθάνε να τρώμε έξυπνα και να είμαστε εγκρατείς.
NGDay Κατανάλωση Υγρών
Οι ανάγκες σε υγρά διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Με τη εφαρμογή ο υπολογισμός των αναγκών σε υγρά γίνεται εύκολα και εξατομικευμένα.
Οι ανάγκες σε νερό, παρουσιάζουν διακυμάνσεις ακόμα και στο ίδιο το άτομο. Για παράδειγμα, τις ημέρες οργανωμένης άσκησης, το American Council on Exercise συστήνει κατανάλωση 202-296 ml νερό ανά 20 λεπτά άσκησης, ενώ κατά την έμμηνο ρύση οι γυναίκες ωφελούνται από την κατανάλωση 2 επιπλέον ποτηριών νερού/ημέρα.
Η εφαρμογή θα σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείς αν έχεις πετύχει τον ημερήσιο στόχο του αλλά και την περίοδο της ημέρας που φαίνεται να έχεις την καλύτερη συμμόρφωση στην κατανάλωση υγρών.
Βιβλιογραφία
1. Theorell-Haglöw J, Lemming EW, Michaëlsson K, Elmeståhl S, Lind L, Lindberg E. Sleep duration is associated with healthy diet scores and meal patterns: results from the population-based EpiHealth study. J Clin Sleep Med. 2020;16(1):9–18.2.2. Ramar K, Malhotra RK, Carden KA, et al. Sleep is essential to health: an American Academy of Sleep Medicine position statement. J Clin Sleep Med. 2021;17(10):2115–2119.
3. https://www.healthdirect.gov.au/drinking-water-and-your-health
4. https://www.eatingwell.com/article/8023901/drinking-water-to-lose-weight
5. Thornton SN. Increased Hydration Can Be Associated with Weight Loss. Front Nutr. 2016; 3: 18.
6. Kelly et. Al. (2021) J Hum Nutr Diet. 34, 134–146.